Daisypath Easter gifts tickers

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Ελάτε να διασκεδάσουµε µε Μότσαρτ και Μπετόβεν»



Αννα Αλβίζου, Λάρισα, πιάνο. «Είναι επιλογή µου να κάνω µαθήµατα µουσικής στον ελεύθερο χρόνο µου. Προσπαθώ όµως να βρίσκω  χρόνο για τους φίλους µου»
«Ελάτε να διασκεδάσουµε µε Μότσαρτ και Μπετόβεν» ήταν το σύνθηµα των σπουδαστών ωδείων από πέντε πόλεις της Ελλάδας που διακρίθηκαν στο πρόγραµµα ∆ράση εκτός Εδρας και έδωσαν χθες
συναυλία....







«Με προσπάθεια και θέληση, θα καταφέρουµε να ασχοληθούµε και επαγγελµατικά µε την κλασική µουσική παρά τις λίγες ευκαιρίες που δίνονται στους έλληνες µουσικούς», έλεγανοι δέκα σπουδαστές ωδείων, από πέντε πόλεις της Ελλάδας,...

Γονείς, συγγενείς και φίλοι ταξίδεψαν από Αλεξανδρούπολη, ∆ράµα, Φλώρινα, Ιωάννινα και Λάρισα για να χειροκρότησαν τους πιτσιρικάδες της κλασικής µουσικής. Ανάµεσά τους και σπουδαστές ωδείων από όλη την Ελλάδα. «Καλοί είναι και οι Scorpions αλλά εµείς διασκεδάζουµε και µε την κλασική µουσική» λέει στα «ΝΕΑ» ο 16χρονος Αγγελος από την Αλεξανδρούπολη. Ολοι µαζί, µε αφορµή τη συναυλία µε µότο «Ισες ευκαιρίες για όλους», ξεναγήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», σε µουσεία καθώς και στην Ακρόπολη.

Η µικρότερη της παρέας ήταν η εννιάχρονη Θεοδοσία-Γεωργία Μιτζή από την Καβάλα, που άρχισε να κάνει µαθήµατα µουσικής από την ηλικία των δυόµισι ετών στο δηµοτικό ωδείο της γενέτειράς της. Κατάφερε να εκπλήξει µε το ταλέντο της ακόµη και τους γονείς της που παίζουν κιθάρα. «Το καθηµερινό µου πρόγραµµα είναι διαφορετικό από των υπολοίπων παιδιών. Πηγαίνω στο σχολείο το πρωί, κάνω τα µαθήµατάµου στο ωδείο και µετά παρακολουθώ µαθήµατα βιολοντσέλου έως τις 20.00», λέει στα «ΝΕΑ».

Ο πιανίστας ∆ηµήτρης Τουλίκας θεωρείται παιδί-θαύµα από τους καθηγητές στο Ωδείο Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας. «∆εν ξέρω αν είµαι ταλέντο. Πάντως µου λένεότι παίζω καλά», λέει στα «ΝΕΑ» ο µετριόφρων 16χρονος µουσικός και αριστούχος µαθητής Λυκείου. Σε ηλικία 11 ετών ερµήνευσε ένα κονσέρτο του Μότσαρτ µε την Κρατική Ορχήστρα του Βίντιν Βουλγαρίας, ενώ έχει λάβει πρώτο βραβείο σε διαγωνισµούς στην Ελλάδα και βραβείο κοινού στο σεµινάριο International Piano Academy Freiburg.

Τη στιγµή που οι συµµαθητές του ασχολούνται µε το ποδόσφαιρο ή πηγαίνουν για καφέ µετά το φροντιστήριο,εκείνος προσπαθεί σκληρά για να πετύχει τον στόχο του: να κάνει καριέρα στον χώρο της µουσικής. «Μπορεί να µη βρίσκοµαι µε φίλους µε τη συχνότητα που θέλω αλλά δεν µε ενοχλεί αυτό. Σκοπός µου είναι να σπουδάσω στη Γερµανία».

Οι µουσικοί, ηλικίας έως 19 ετών, που διακρίθηκαν ανάµεσα σε 150 υποψηφίους και κέρδισαν υποτροφίες ωδειακών σπουδών για το έτος 2010-2011 – µε τη χορηγία της οικογένειας Γ.Π. Λιβανού – είναι οι Χριστόφορος Αβτζόγλου (πιάνο, Αλεξανδρούπολη), Αννα Αλβίζου (πιάνο, Λάρισα), Αναστάσιος Βαλκάνης (τροµπέτα, Φλώρινα), Μιχάλης ∆ηµάκης (πιάνο, Αλεξανδρούπολη), Θεοδοσία-Γεωργία Μιτζή (βιολοντσέλο, ∆ράµα), Στέργιος Κουτσώνης (πιάνο, Λάρισα), Αθανάσιος Νάτσης (βιολί, Φλώρινα), Ευστάθιος-Παναγιώτης Πολίτης Περβανίδης (βιολοντσέλο, ∆ράµα), Αντώνης Σελεµίδης (πιάνο, Φλώρινα), ∆ηµήτρης Τουλίκας (πιάνο, Φλώρινα).

Στην οργάνωση των εκδηλώσεων του προγράµµατος – που θα πραγµατοποιηθεί και το 2011 σε Καβάλα, Κέρκυρα, Ρόδο – συµµετείχαν η Εφη Αβέρωφ- Μιχαηλίδου, το Tρίο Opus I, η Ολγα Καλογρηάδου, ο Νίκος Τσούχλος.

«Με τη µουσική ξεφεύγεις από τα καθηµερινά σου καθήκοντα, όπως είναι και το σχολείο», λέει στα «ΝΕΑ» η Αννα Αλβίζου από τη Λάρισα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της – είναι µόλις 13 ετών – έχει ήδη αποφασίσει τι θέλει να κάνει στο µέλλον. «Μα, φυσικά, να ασχοληθώ µε τη µουσική και το πιάνο. Θα προσπαθήσω σκληρά και θα τα καταφέρω» σχολιάζει η νεαρή µουσικός που το 2008 απέσπασε βραβείο καλύτερης ερµηνείας στον διαγωνισµό «Χρυσή Λύρα» στη Ρουµανία. Είναι ένα κορίτσι µε «γαλλικά, πιάνο και µπαλέτο» αλλά και µε... εναλλακτική ροκ και Muse. «Επειδή αγαπάµε την κλασική µουσική δεν σηµαίνει ότι είµαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους συνοµήλικούς µας. Πηγαίνουµε κι εµείς σε πάρτι και διασκεδάζουµε µε όλα τα είδη της µουσικής», σχολιάζει.



 πουδιακρίθηκαν ανάµεσα σε 150 συµµετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα ∆ράση εκτός Εδρας του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» – πραγµατοποιήθηκε µε τη χορηγία του Βίκτωρα Ρέστη. Φόρεσαν, λοιπόν, τα καλά τους και ανέβηκαν χθες το πρωί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για µια απολαυστική συναυλία µε έργα Μπαχ, Μπετόβεν και Χάιντν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου