
Η πρώτη έρευνα του είδους σε εθνικό επίπεδο διενεργήθηκε από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Λιουμπλιάνας και παρουσιάστηκε από το Γραφείο Ίσων Ευκαιριών της σλοβενικής κυβέρνησης.
«Η πιο συχνή μορφή βίας είναι η συναισθηματική κακοποίηση, σε ποσοστό 49,3%, η ψυχολογική βία σε ποσοστό 23%, η βία που συνδέεται με περιουσιακά στοιχεία σε ποσοστό 14,1%, ο περιορισμός κινήσεων σε ποσοστό 13,9% και η σεξουαλική βία σε ποσοστό 6,5%», ανέφερε η Βέσνα Λέσκοσεκ, μία από τις τρεις ερευνήτριες που πραγματοποίησαν τη μελέτη.
Στο 90,8% των περιπτώσεων οι δράστες είναι άνδρες με ανώτατη μόρφωση, η πλειονότητα των οποίων είναι καθολικοί στο θρήσκευμα (90,3%). Μόνον το 1/5 των δραστών είναι αλκοολικοί.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βία αρχίζει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής, από τα παιδικά χρόνια έως τις πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Ορισμένες γυναίκες είναι θύματα της βίας σε όλη τους τη ζωή.
Το 5,5% των γυναικών δηλώνει ότι έπεσε θύμα βίας στη διάρκεια εγκυμοσύνης και το 4,7% ανέφερε ότι οι δράστες ήταν βίαιοι και σε βάρος των παιδιών. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες θύματα βίας έχουν ασθενή υγεία, υποφέρουν από στρες, κατάθλιψη και φοβίες. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 γυναίκες 18 έως 80 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου