Daisypath Easter gifts tickers

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλία για να δωρίσετε και όχι μόνο

Φέτος, ομολογουμένως οι γιορτές είναι «κάπως». Οι κοινωνικές συγκυρίες δεν ευνοούν το εορταστικό πνεύμα, πόσο μάλλον την ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, ένα βιβλίο είναι πάντα το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Με ένα βιβλίο μπορείτε να «ταξιδέψετε» νοερώς, να σας δοθούν αφορμές για σκέψεις, να «ξεχαστείτε» σε τόπους μακρινούς. Μα πάνω απ’ όλα ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο δώρο για τους δικούς σας ανθρώπους.

Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε και να δωρίσετε. Η επιλογή είναι δική σας...
Βιβλία για ψαγμένους αναγνώστες
Η ιστορία των ονείρων, του Νίκου Θέμελη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας, μέσω της οποίας φωτίζεται η πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας. Σφιχτοδεμένη αφήγηση, ανατρεπτική πλοκή, ανάγλυφοι χαρακτήρες σ’ ένα βιβλίο με θέμα μια οικογένεια, μια κοινωνία στα όρια των αντοχών τους.

Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, του Βασίλειου Μαρκεζίνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ομολογουμένως ένα βιβλίο επίκαιρο, γραμμένο από τον ακαδημαϊκό Β.Μαρκεζίνη, γνώστης της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτικής πραγματικότητας. Το βιβλίο με τις πολλές του παραπομπές και το αποδεικτικό του υλικό, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στα προβλήματα που βιώνει σήμερα η χώρα μας - προβλήματα οικονομικά, διπλωματικά αλλά και ηθικά, τα οποία είναι σαφώς πιο αλληλένδετα από ό,τι πολλοί θεωρούν.

Όπως ήθελα να ζήσω, της Ελένης Πριοβόλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το μυθιστόρημα, που τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), εκτυλίσσεται στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, τραμπούκοι και τραπεζίτες, διαμορφώνουν το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στην Αθήνα φτάνει ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές, που αποφασίζει να επενδύσει στην «ωραιότητα».

Το νησί, της Βικτόρια Χίσλοπ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το διεθνές best seller που αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου για την φετινή τηλεοπτική επιτυχία Mega Channel, αφηγείται την προσπάθεια της Αλέξις που λαχταρά να μάθει το παρελθόν της μητέρας της. Ένα ταξίδι στην Κρήτη γίνεται η αφορμή για να μάθει η Αλέξις πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλειμμένο νησί της Σπιναλόγκας.

Ληξιπρόθεσμα δάνεια, του Πέτρου Μάρκαρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Κρίσεως. Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν ως θέμα την κρίση που ταλανίζει σήμερα τους Έλληνες. Τα Ληξιπρόθεσμα Δάνεια αρχίζουν με ένα χαρούμενο γεγονός. Ο αστυνόμος Χαρίτος παντρεύει την κόρη του. Η χαρά του κρατάει όμως, λίγο.

Τα σακιά, της Ιωάννας Καρυστιάνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στο νέο μυθιστόρημα της Ι. Καρυστιάνη, η κεντρική ηρωίδα Βιβή Χολέβα εργάζεται ως «αποκλειστική κατ’ οίκον». Ένα βιβλίο που «ζυγίζει» τα άχθη των ανθρώπων των λαϊκών περιοχών και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις απαγορευμένες της καθημερινότητας.

Επί σκηνής χωρίς πρόβα, του Δημήτρη Μπουραντά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Καθημερινά στη ζωή μας βρισκόμαστε «επί σκηνής χωρίς πρόβα» και παίζουμε, λίγο ή πολύ σημαντικές, αλλά κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές, πράξεις, κάνοντας τις δικές μας επιλογές σχετικά με το σενάριο και τους ρόλους μας. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται γνώσεις από τις κοινωνικές επιστήμες που ο συγγραφέας θεωρεί χρήσιμες για το θέατρο της ζωής μας, με δοκιμιακό, αλλά απλό και εκλαϊκευμένο λόγο, προσωπικές ιστορίες, μεταφορές, παραβολές και παραδείγματα.

Έλλη Παππά - Μαρτυρίες μιας διαδρομής, της Έλλης Παππά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για την πνευματική διαθήκη της γενναίας αγωνίστριας της Αριστεράς, η οποία 16 χρόνια πριν πεθάνει είχε καταθέσει σε δύο φάσεις στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη δύο κείμενα για την βιωματική της μαρτυρία και την πολιτική της εμπειρία από την μακρόχρονη θητεία της στο κομμουνιστικό κίνημα.

Κάιν, του Ζοζέ Σκαραμάγκου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998 ο σημαντικότερος Πορτογάλος συγγραφέας, πέθανε τον Ιούνιο του 2010. Ένας Θεός νάρκισσος, προικισμένος με μια εξαιρετικά ευέλικτη συνείδηση, που συμφωνεί μαζί του ό,τι κι αν αυτός κάνει, κι ένας πρώιμος αντάρτης, ο Κάιν, είναι οι πρωταγωνιστές του πιο απολαυστικού μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου, που έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ, του Τζόναθαν Κόου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. ένα "μυθιστόρημα δρόμου" αλλά και μια πραγματεία για τη ζωή και την επιβίωση στον 21ο αιώνα, την οικογένεια, τη δουλειά, την κρίση- παγκόσμια και προσωπική. Ο συγγραφέας φιλοτεχνεί μια ρεαλιστική εικόνα της Αγγλίας σήμερα, με κάθε τραγική και ξεκαρδιστική της λεπτομέρεια.

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!, του Νίκου Σιδέρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά.

Προτάσεις για ειδικές …περιπτώσεις!

Επειδή η ζωή θέλει χιούμορ ή τέλος πάντων μια «άλλη» οπτική, μην παραλείψετε να διαβάσετε και να δωρίσετε:

Επικίνδυνα νερά. Μην ψαρώνεις, του Αρκά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η νέα σειρά του Αρκά διερευνά, μέσα από το άγριο χιούμορ και το αβίαστο γέλιο, σχέσεις εξουσίας, σχέσεις αλαζονικής απληστίας και υποτέλειας, σχέσεις ωμής βίας και απόγνωσης. Και αν όλα αυτά σας φανούν γνώριμα απ’ τον πραγματικό κόσμο… μην ψαρώσετε!

Τα ανδρείκελα, του Στάθη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το λεύκωμα περιέχει σκίτσα που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία, τους 4 Τροχούς και τα Επίκαιρα το 2009 και έως τον Αύγουστο του 2010.

Super Condom, του Τάσου Μαραγκού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press. Γεννημένο από ένα ατύχημα σε εργοστάσιο προφυλακτικών και προικισμένο με υπερδυνάμεις πέρα από κάθε φαντασία, ένα προφυλακτικό αναλαμβάνει και υπερασπίζει το δικαίωμά μας στο ασφαλές σεξ και να μας προστατεύσει από κάθε λογής ανέραστους εχθρούς!

Η Εγκυκλοπαίδεια της Marvel Comics, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Η μοναδική αυτή εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνει περισσότερους από 1.200 από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της Marvel.

CHE, του Hector Oesterheld, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ. Η ζωή του Τσε Γκεβάρα, αλλά και η εποχή των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ουτοπιών, σε ένα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας graphic novel.

Βιβλία για μικρούς αναγνώστες

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το παιδικό βιβλίο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και η απήχηση του στο κοινό, σίγουρα λέει πολλά για την αξία του.
Φέτος λοιπόν, δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, δωρίζοντάς τους ποιοτικά βιβλία.

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα-Φτιάξε το δικό σου βιβλίο, του Τζεφ Κίνι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα ακόμη βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Αμερικανού συγγραφέα και σχεδιαστή διαδικτυακών παιχνιδιών. Γεμάτο νέες εικόνες και ολοκαίνουριο υλικό, έχει σελίδες γραμμές και άδειες λεζάντες, για να φτιάξει κάθε παιδί τις δικές του ιστορίες και τα δικά του κόμικς, να καταγράψει πράγματα που αγαπά και μισεί.

Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωα. Ένα κλασικό πλέον παραμύθι για τη συμφιλίωση, την κατανόηση και την ειρήνη, που έγινε παγκόσμιο best seller, γραμμένο από έναν συγγραφέα που ξέρει να μιλάει στην ψυχή μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

Εδώ Λιλιπούπολη. Τα τραγούδια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός. Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πόλη που την έλεγαν «Λιλιπούπολη». Σ’ αυτήν την πόλη ο δημοσιογράφος Μπρίνης κάθε πρωί καλούσε μικρούς και μεγάλους με το προσκλητήριο «Εδώ Λιλιπούπολη!» κι άρχιζε μια περιπέτεια φανταστική και συνάμα θρυλική. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά ο Θωμάς Κοντογεώργης μεταγράφει τα αρχικά τραγούδια και οι εκδόσεις Ιανός αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προσφέρουν στα παιδιά του χθες να μυήσουν τη «Λιλιπούπολη» στα παιδιά του σήμερα!

Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα, της Μαρίας Αντωνίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Μια δροσερή ιστορία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, γεμάτη ευρηματικότητα, χιούμορ και γνώσεις. Πλασμένη για να αγαπηθεί και να διασκεδάσει.

Ο μικρός Νικόλας: Το κόκκινο μπαλόνι και άλλες ανέκδοτες ιστορίες με έγχρωμα σκίτσα, του Rene Goscinny, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Αυτός ο μικρός δε θα μεγαλώσει ποτέ! Πενήντα χρόνια μετά τη γέννηση του, ο μικρός Νικόλας είναι πάλι εδώ, σε ένα ολοκαίνουριο βιβλίο! Ο Ζαν Ζακ Σενπέ ξαναπήρε το πενάκι του και εικονογράφησε, για πρώτη φορά με έγχρωμα σκίτσα, δέκα ανέκδοτες ιστορίες, που έγραψε με το ανεπανάληπτο χιούμορ του ο Rene Goscinny.

Μάικ ο Φασολάκης - θα σε γαργαλήσω, της Μαρί Κυριακού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Οι περιπέτειες του Μάικ, ενός μικρού φασολιού, όταν ο δυνατός άνεμος τον παρέσυρε μακριά από το φυτό όπου μεγάλωνε μαζί με την οικογένειά του.

Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη, της Δήμητρας Πυργελή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Τι ωραία, το χειμώνα παίρνουμε δώρα με τα χιόνια. Ούτε το κρύο ούτε η βροχή θα τον εμποδίσει να φανεί. Να σου αφήσει το δωράκι, να σου δώσει και φιλάκι! Μόνο μια αγωνία έχει πάντοτε, παιδιά, μην τον δείτε στα κρυφά…

Ο Μικρός Πρίγκιπας με κινούμενες εικόνες, του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Το πλήρες κείμενο του αριστουργήματος του Εξυπερύ σε μια πολυτελή έκδοση, με πολλές εικόνες που ξεπετάγονται.

Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι, του Ευγένιου Τριβιζά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Αν καμιά χειμωνιάτικη νύχτα, την ώρα που κοιτά απ' το θαμπό τζάμι του παράθυρου, δεις ένα χιονάνθρωπο να στρίβει τη γωνιά του δρόμου, μπορεί να κάνεις λάθος, μπορεί να μην είδες καλά, αλλά πάλι - ποιος ξέρει - μπορεί να είδες ένα χιονάνθρωπο που πηγαίνει στο Βόρειο Πόλο…

Specials, του Σκοτ Γουέστερφελντ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η αφύσικη ομορφιά και οι επιπτώσεις της σ’ έναν κόσμο που δε μοιάζει και τόσο μακρινός, σε μια σειρά βιβλίων που έχει αποσπάσει 22 βραβεία και διακρίσεις και αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Ημερολόγια για το 2011

Επιλέξαμε μερικά από τα καλύτερα ημερολόγια για τη νέα χρονιά, με την ελπίδα το 2011 να είναι πραγματικά καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά.

Συλλεκτικό Ημερολόγιο ΚΕΘΕΑ 2011, κυκλοφορεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των ανθρώπων που προσπαθούν να …επιστρέψουν στη ζωή!

Οικολογικό Ημερολόγιο 2011, κυκλοφορεί από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Για 25η χρονιά κυκλοφορεί το ημερολόγιο-θεσμός, για τον ευαισθητοποιημένο πολίτη. Φέτος, περιέχει και έναν ειδικό αφιέρωμα στις «Εναλλακτικές Εφαρμογές στην Ελλάδα».

Λέων Τολστόι: Ημερολόγιο 2011, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Στο ημερολόγιο παρουσιάζεται η βασική εργογραφία του Λέοντος Τολστόι, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από στιγμές της ζωής του, για να μπορέσουν να τον γνωρίσουν οι αμύητοι και να τον θυμηθούν οι μυημένοι.

Ποιητικό Ημερολόγιο 2011, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Μια ανθολογία ποίησης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο, με διαφορετικά ποιήματα, κλασσικών και σύγχρονων δημιουργών που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής ποίησης.

Ημερολόγιο 2011: Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέσα από το πλούσιο υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των Ελλήνων των «χαμένων πατρίδων».

Λεφτά υπάρχουν: 2011 ΗμερώνΛογοι για το Χρήμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Ένα «απολαυστικό» ημερολόγιο, που απ’ τη μια περιέχει όλες τις πρακτικές πληροφορίες που ζητάμε από ένα κλασσικό ημερολόγιο-σημειωματάριο και παράλληλα ένα βιβλίο-ανθολόγιο με σύντομες φράσεις για το χρήμα, φράσεις που είπαν διασημότητες από τον διεθνή καλλιτεχνικό και οικονομικό χώρο.

Το ημερολόγιο του καπνού - 2011, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός. Μέσα από το ημερολόγιο βλέπουμε τη σχέση του καπνού και του ποτού, τις διαφορές του καπνιστή τσιγάρου μ’ αυτόν του πούρου και της πίπας, μαθαίνουμε για το τελευταίο τσιγάρο του Μάνου Λοΐζου και για τους πίνακες του Πικάσο που μύριζαν καπνό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου